stress & burn-out begeleiding

Begeleiding bij spanningsklachten, overspannenheid en burn-out

Het klinkt misschien gek op deze plek, maar er is niets mis met stress en hard werken! Sterker nog, we hebben stress nodig om te functioneren.  Bij een gezonde manier van werken wissel je stress en inspanning af met rust en ontspanning: als je uitgerust bent, kan je er weer tegenaan.

Maar wanneer je onvoldoende uitrust, wanneer je als je moe bent tóch nog ‘even’ van alles doet, komt de energievoorraad van je lichaam in de min te staan. Het is niet erg als je dat soms doet, het kan heel handig of zelfs noodzakelijk zijn, mits je daarna maar goed uitrust.

Wanneer je je vermoeidheid vaker negeert en regelmatig niet goed uitrust, pleeg je roofbouw op je lichaam: je gaat maar door, terwijl je energie op is. Dat geeft klachten. Op de lange duur raakt je neurohormonale systeem ontregeld en functioneer je niet meer.

Er is niets mis met een vol en actief leven, met hard werken, als er ook maar rust en ruimte tegenover staan om bij te tanken!

Waar je ook zit in de negatieve spiraal van vermoeidheid en stress, of je nu lichte spanningsklachten hebt, overspannen bent of burn-out: het is mogelijk dit proces te keren.  Dat is het uitgangspunt van de wetenschappelijk onderbouwde CSR (Chronische Stress Reversal) methode waar ik mee werk.

Ik begeleid je graag met je herstel en het terugvinden van je vitaliteit. Samen gaan we op zoek naar wat jij nodig hebt om weer met plezier en energie in je werk en in het leven te staan. Hoe kan je beter omgaan met de balans tussen inspanning en ontspanning? Waar liggen jouw kracht en kwaliteiten? Wat zijn je valkuilen? Waar loop jij warm voor?

De begeleiding van spanningsklachten start met het vaststellen van de oorzaak en ernst van je klachten. We maken hierbij onder andere gebruik van gestandaardiseerde vragenlijsten. De begeleiding bestaat uit drie fasen.
In alle fasen is er aandacht voor je lichaam, geest en gedrag en krijg je oefeningen op maat aangeboden.

 

Fase 1.Stoppen van roofbouw en bevorderen herstelfuncties.
In deze fase zijn slaap, ontspanning, de ademhaling en bewustzijn van het lichaam belangrijk. We kijken ook naar hoe je dag er concreet uitziet en proberen zoveel mogelijk oorzaken van stress te elimineren.

Fase 2. Opbouw vitaliteit.
Gecontroleerd sporten, gezonde voeding en aandachttraining (mindfulness) staan in deze fase centraal. Evenals gezond zelfmanagement en voorbereiding van het oppakken van (meer) taken thuis en op het werk: wat is daar voor nodig?

Fase 3.Conditie opbouwen en sociale en maatschappelijke reïntegratie
Opbouwen van conditie, time-management, balans werk/privé en het weer (meer) oppakken van taken thuis en op het werk. Opbouw van de werkbelasting op basis van jouw draagkracht.

Mindfulness oefeningen maken een deel uit van de begeleiding; mindfulness is bewezen effectief bij spanningsklachten.

Als je wilt, begeleid ik je met voorbereiden op gesprekken met leidinggevende en/of bedrijfsarts, evenals rapportage aan hen. In de reïntegratie kan ik je bijstaan in het overleg met je werkgever voor het creëren van de juiste werkcondities. Jouw herstel staat voorop.

We gaan uit van wat voor jou werkt.

 

 

Lees hier meer over de bewezen effectieve, wetenschappelijk onderbouwde CSR methode van stress & burn-out coaching.