mindfulness

Mindfulness  wordt ook wel ‘opmerkzaamheid’  genoemd, de beoefening ervan ‘aandachttraining’. De kern van de methode is het met aandacht beleven van de ervaring die je hier en nu hebt. Zonder te oordelen. Zonder iets te vermijden of groter te maken dan het is.  Het is een vaardigheidstraining: je leert door te oefenen. Deze methode is dan ook heel praktisch en was al bekend in de tijd van boeddha.

Je leert weer meer aandacht te geven aan je zintuigen, aan je lijf, aan je directe omgeving etc.  En minder aan je gedachten, ideeën, verwachtingen, plannen etc. in je hoofd. Kortom: uit je hoofd, in je lijf!

In onze tijd is de mindfulness methode onder andere bekend geworden door John Kabat-Zinn, die de grondlegger is van de MBSR (Mindfulness Based Stress Reduction). Dit is een  8-weekse groepstraining waar mindfulness stap voor stap geïntroduceeerd en geoefend wordt. Naast wekelijkse trainingsessies wordt deelnemers gevraagd ook thuis elke dag te oefenen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat deze training de kwaliteit van het leven vergroot en zeer effectief is tegen spanningsklachten.

Bij mij volg je individueel een voor jou op maat gemaakte mindfulness training.

Onderdelen van het trainingsprogramma zijn standaard onder andere:
-uitleg over mindfulness; werking van je lichaam, geest en stress
-bodyscan: met aandacht langs alle onderdelen van je lichaam
-zit- en loopmeditatie
-rustig bewegen met aandacht
-met aandacht communiceren
-uitwisselen van ervaringen.

Je oefent tijdens de trainingssessies en elke dag thuis.